Meet the Engineer - Iris Tijman op Smeijers
Iris Tijman op Smeijers is al bijna 4 jaar een aanwinst voor onze afdeling Packaging. Met haar achtergrond en opleiding in Industrial Design Engineering én interesse in werktuigbouwkunde biedt ze onze opdrachtgevers een complete kijk op hun verpakkingsvraagstukken.
Wat maakt jouw werk als Project Engineer Packaging zo leuk?
Dat is met zekerheid het bedenken van passende oplossingen. Daar gaat aan vooraf dat je dient te onderzoeken wat het probleem nu daadwerkelijk is. Het leuke vind ik dat er vaak een scala aan oplossingen te bedenken is en dat je samen met je team daarin de juiste overwegingen moet maken. Je kijkt naar de machines, aansturing, de logistiek, de operatie, het product, de verpakking, de productieruimte enzovoorts. Creativiteit is zeker een vereiste in dit werk. Je wil die puzzel kloppend maken en daarvoor moet je soms ook ‘out of the box’ denken.
Vanuit jouw achtergrond was je meer bezig met de verpakking dan met de verpakkingslijn. Wat betekende de omschakeling bij NIRAS voor jou?
Tijdens mijn afstudeerproject en als starter merkte ik op dat ik de mechanische kant binnen de voedingsmiddelenindustrie ontzettend interessant vond. Zo ben ik ook bij NIRAS Nederland terecht gekomen. Waar ik me eerst inderdaad bezighield met één element zijn er nu zoveel meer componenten bijgekomen. Zelfs een op het eerste oog eenvoudig vraagstuk kan heel complex zijn. Dit betekent dat er verder gekeken moet worden dan het vraagstuk alleen. Je kunt niet zomaar wijzigingen aanbrengen. De aanpassingen hebben effect op het gehele proces.
Het verschil maken op het gebied van duurzaamheid
De NIRAS Group focust zich op het verduurzamen van productiefaciliteiten. Een element waar Iris zich binnen haar afdeling Packaging graag in verdiept. Er is een reden waarom we plastic verpakkingen nog gebruiken, maar ze hecht veel waarde aan het uitdagen van deze en andere gewoontes binnen het vakgebied.
Waar heb je het meest van geleerd de afgelopen tijd?
Het klinkt gek, maar ik kan meer dan ik denk. Soms begin je ergens aan met het idee dat je niet genoeg kennis in huis hebt om tot een oplossing te komen. Maar wanneer je start en de projecten gewoonweg ‘gaat doen’, kom je erachter dat je samen met je teamleden sterk staat. Dit wanneer je al heel veel kennis binnen het team in huis hebt, maar ook wanneer je nog op onderzoek uit moet en kennis moet vergaren.
Wat ik heb gemerkt is dat ieder team bestaat uit mensen die je willen helpen, je mee willen nemen in dat wat zij al aan ervaring hebben. Iedere discipline draagt bij aan een eindresultaat, je hoeft dus ook niet altijd alles te weten van ieder detail. Samen kom je er wel. Daarnaast merk ik hierin op dat mijn inzicht dus ook echt telt en dat mijn kennis, gering of niet, ook wordt gewaardeerd.
Wat gaat de toekomst nog brengen voor jouw vakgebied?
Het ligt een beetje aan het product. Wat ik van dichtbij zie is dat er veel geautomatiseerd wordt daar waar producenten dat nog niet hebben gedaan. Er is een enorm personeelstekort wanneer het gaat om operationele medewerkers. Automatiseren is daarvoor een van de oplossingen.
Daarnaast is het verduurzamen van verpakkingen een trend waar je niet omheen kunt. De vraag vanuit de consument is daarin sterk veranderd en daarmee ook de vraag van de producent. Voor mijn gevoel lijken leveranciers hierdoor de belangrijkste speler op dit moment, maar ik denk dat we juist ook moeten kijken naar gehele verpakkingslijnen en de machines om te kunnen verduurzamen. Daar kan ik me als Packaging Engineer dus over bekommeren tijdens mooie projecten de komende jaren.