Virtueel reality sessie voor het digitale ontwerp
- Land: Nederland
- Cliënt: Cérélia
- Industrie: Gemaksvoeding
- Soort project: Digital Design
Als onderdeel van een capaciteitsuitbreiding en procesoptimalisatie realiseert Cérélia een nieuwe beslagruimte met daarbij een meelzolder. De producent van pannenkoeken, pizzadegen, koeken en andere producten kwam bij NIRAS Nederland terecht vanwege de behoefte aan een gedegen 3D model en ondersteuning bij de detail engineering.
NIRAS voegde aan deze dienstverlening een Virtual Reality sessie toe op het hoofdkantoor van de producent in Sliedrecht.
Om designoplossingen te bekrachtigen en om tot allerlaatste verbeterpunten te komen liepen medewerkers van diverse technische disciplines van Cérélia door een virtuele versie van de productiefaciliteit. Zowel het nieuwe gedeelte, als delen van de bestaande bouw, zijn door NIRAS in kaart gebracht. Dankzij het gedetailleerde 3D BIM-model en de gemaakte Pointclouds was de virtuele omgeving zo accuraat en realistisch mogelijk.
Realistisch en pragmatisch kijken
Met een VR-bril op en twee controllers in de hand zijn diverse elementen bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Er is bijvoorbeeld kritisch gekeken naar kwaliteit, hygiëne en veiligheid. Deze randvoorwaarden zijn bij de start van dit project namelijk opgesteld. Andere vragen die werden gesteld hadden te maken met soms hele eenvoudige, maar daardoor niet minder belangrijke, eisen. Waar komen de cruciale componenten en zitten deze dan op de juiste plek? Dit zijn juist de delen die in een 2D tekening, en soms zelfs in een 3D model, minder goed getoetst kunnen worden. Kan iedereen erbij? Is er voldoende ruimte? Deze antwoorden kunnen niet alleen per werkzaamheden, maar ook al simpelweg per individu verschillen.
Een Virtual Reality model
NIRAS was al lang geleden overtuigd, maar ook Jens Andriessen, Project Engineer bij Cérélia, ziet nu in dat een VR-review van meerwaarde kan zijn. Zeker wanneer je kijkt naar de ontwikkeling die NIRAS heeft doorgemaakt op het gebied van toepasbaarheid en invulling van de technologie.
2D tekeningen worden al een langere tijd omgezet naar BIM-modellen (3D). NIRAS Nederland ontzorgt de opdrachtgever hierin door de benodigde gegevens te verzamelen bij zowel de opdrachtgever, als de leveranciers en de engineeringsoplossingen en leidingtracés op te nemen in één model. Verder maakte NIRAS, zeker in het geval van brownfield projecten, ook al gebruik van Pointclouds. Het voordeel zit nu in het feit dat de 3D modellen en de Pointcloud samen geïntegreerd kunnen worden in een VR-omgeving.
Dit maakt het gemakkelijk en nog overzichtelijker wat betreft reviewen. De resultaten en uitkomsten van dergelijke sessies zijn dankzij deze technische ontwikkeling dan ook verbeterd. Daarnaast creëerden de korte lijnen in de samenwerking tussen NIRAS en Cérélia de mogelijkheid om de omgeving snel op te zetten. De afdeling Mechanical Engineering van NIRAS schakelde snel met leveranciers en betrokkenen van Cérélia voor de relevante informatie en andersom.
Belang van de nieuwbouw voor Cérélia
Cérélia optimaliseert de capaciteit en het productieproces. De kwaliteit van de eindproducten wordt verbeterd door middel van automatisering en vernieuwende engineering oplossingen. Daarnaast ondergaan hygiëne en veiligheid in de productieruimtes ook een verbeterslag. NIRAS’s kennis van hygiënisch design is in de detail engineering goed van pas gekomen.
Wat betreft capaciteit heeft de fabrikant na de realisatie van de nieuwbouw de mogelijkheid om maar liefst twee productielijnen vaker simultaan te gebruiken dan voorheen.
NIRAS leverde de detail engineering zoals beoogd in de projectscope, het BIM-model, behartigde de belangen van de opdrachtgever bij de leveranciers en organiseerde de VR-review sessie volgens budget en planning mede dankzij de goede samenwerking met Cérélia.