Het verpakken in een mini-zuivelfabriek

9F9A4206 Small

Andere randvoorwaarden voor kleinschalige productie

21 april, 2021
  • Land: Nederland
  • Cliënt: Lely Orbiter
  • Industrie: Zuivel
  • Soort project: Packaging

Al een aantal jaar werkt NIRAS Nederland samen met Lely, producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij, aan een prachtig idee: de Lely Orbiter. Deze zorgt er naast de andere toepassingen van het innovatieve familiebedrijf voor dat melkveehouders hun eigen melk en andere zuivelproducten kunnen verwerken, verpakken en dus verkopen.

Het kan worden omschreven als mini-zuivelfabriek en de producten die eruit voortkomen zijn direct te herleiden naar de koeien. Er ontstaat dankzij het concept een lokale en transparante keten, dat is precies wat dit idee zo mooi maakt.

Naast het verwerken van de melk dient het eindproduct dus ook verpakt te worden. Een leuke uitdaging voor onze packaging engineers.

73671 0063 Small (1)

Verpakken op de boerderij

De flessen komen schoon op pallets binnen al voorzien van de dop. Hiermee is de hygiëne van de fles geborgd. Daarna worden de flessen handmatig van een etiket op de voorkant voorzien. Een reliëf op de fles geeft de voorzijde aan. Hierna wordt automatisch het back-label geplaatst en wordt de fles naar de vulruimte getransporteerd. In de toekomst zal het handmatige werk veranderen, daar is al rekening mee gehouden qua ruimte.

Eenmaal in de vulruimte haalt de geautomatiseerde flessenvuller eerst de dop van de fles waarna deze met melk wordt gevuld. Direct hierna wordt de dop weer teruggeplaatst en dichtgedraaid. Dankzij een transportbaan komt de gevulde fles weer bij de operator in de verpakkingsruimte.

Op de aangedraaide dop wordt vervolgens manueel een topetiket geplaatst met daarop de datum wanneer gemolken is, de houdbaarheidsdatum en een batchcode in verband met traceerbaarheid. Op de inpaktafel worden de flessen in een doos geplaatst, dichtgeplakt en voorzien van een doosetiket. Tenslotte gaan de dozen via een rollenbaan de koelruimte in. Daar worden de opdrachten op verschillende pallets verzameld en klaargezet voor distributie.

Verschillende formaten en flessen

Iedereen, de boer en de consument, heeft zo zijn eigen voorkeuren. Dit is voor de Lely Orbiter geen probleem. Op dit moment zijn er flessen van 1 liter, 800 milliliter en zelfs 300 milliliter beschikbaar. De lijn zelf kan dit ook qua variabelen aan na de benodigde aanpassingen per wens. De wensen die we nu zien zijn gebaseerd op het produceren van halfvolle melk, vol romige melk of zelfs room met de bijbehorende verpakkingen.

Een opvallende randvoorwaarde die we tegen zijn gekomen tijdens de engineering van dit concept is capaciteit. Waar we vaak de vraag krijgen om de capaciteit te verhogen was dat bij dit project niet de vraag. De capaciteit van de lijn is sterk afhankelijk van de beschikbare melk en natuurlijk van de manuele handelingen die de boer verricht. Dit was een leuke puzzel en vergde eens een andere manier van denken.

De melk wordt al vanuit verschillende boerderijen en op diverse locaties, aangeboden. Eén element is overal goed te herkennen: de verpakking. De fles heeft veel weg van de ouderwetse glazen melkflessen. Je vindt in reliëf het Mijn Melk logo terug. Mijn Melk is het marketingconcept rondom de eindproducten voortkomend uit de Lely Orbiter. Wat daarnaast uniek is, is het label. Het label is qua vormgeving gebaseerd op het oormerk van de koe en is daarna per locatie anders opgemaakt. Zo heeft elke boer zijn eigen merk en stijl.

Andere condities en wensen

De gehele lijn, waarin de rauwe melk wordt verwerkt tot drinkbare melk en verpakt, dient handelbaar en eenvoudig te bedienen te zijn. De boer wordt namelijk met dit concept niet alleen veehouder, maar ook operator, marketeer en zelfs plantmanager.
De schaal van de Lely Orbiter is allesbepalend wanneer het gaat om eisen, voordelen, mogelijkheden en noem zo maar op. Zuivelproducten hebben de eigenschap om scherp geprijsd te zijn in onze supermarkten. Een punt dat dan ook interessant dient te blijven is de kostprijs. Deze gaat vaak omhoog wanneer er kleinschalig wordt geproduceerd. Dit beïnvloedt het maken van keuzes binnen het project. Natuurlijk spelen ook kwaliteit en hygiëne een belangrijke rol.

De ruimtes van de Lely Orbiter moeten aan hoge hygiëne-eisen voldoen waarin elke vierkante meter kostbaar is. De vuller staat bijvoorbeeld in de schone ruimte waar je niet zomaar toegang toe hebt. Alleen volgens het voorgeschreven protocol van omkleden, schone schoenen, een haarnet en ontsmetten van de handen mag de ruimte betreden worden.

Je wilt dus voorkomen dat de operator hier regelmatig moet zijn. Om deze reden is veel moeite gestoken om een zeer betrouwbare vuller te ontwikkelen welke volautomatisch werkt en tevens automatisch kan reinigen.

73671 0113 Small

Kleinschalig is ook echt klein

De Lely Orbiter zou niet bestaan zonder de melkveehouderij, dat is logisch. De mini-fabriek staat op het erf van de boer. Deze dient dus compact te zijn en op de beschikbare grond te passen. Een voorbeeld van één van de keuzes die hierin gemaakt zijn is:

Voorheen werd het achterste label van de fles aangebracht door de flessenleverancier, maar door de ambitie om meerdere soorten producten te kunnen labelen wordt dit nu ook in de verpakkingsruimte gedaan. Door de kleine schaal is het namelijk gemakkelijker om zelf van label te wisselen dan de flessen iedere keer opnieuw te moeten selecteren voor de verpakkingslijn. Dit scheelt veel opslagruimte, omdat je geen verschillende voorraden van de soorten paraat hoeft te hebben.

De operator moet alles zelfstandig kunnen doen. Dit gegeven resulteerde in een zeer geconcentreerde werkplek vanwaar diegene vanaf één positie en met korte looproutes de verpakkingslijn kan bijhouden.

Toekomstbestendig melk verwerken

Al vanaf het eerste idee gelooft NIRAS Nederland, samen met Lely en verschillende pioniers, in het idee dat zuivel weer direct van de boer kan komen. Met trots zien we dat verse lokale producten steeds belangrijker worden voor de consument. Lees meer over de Lely Orbiter.

Neem contact op

Jeroen van den Boezem

Jeroen van den Boezem

Senior Market Director

Rosmalen, Netherlands

+31(0)646314509

Jeroen van Lunsen

Jeroen van Lunsen

Managing Director

Rosmalen, Netherlands

+31610925617

Zie ook: