NIRAS15 Small

Meet the Engineer - Pim Bles

Al enige tijd geleden startte Pim Bles bij NIRAS Nederland en de destijds pas opgezette afdeling Buildings. In zijn rol als Project Manager begeleidt hij bouwkundige projecten binnen de voedingsmiddelenindustrie. Dit kan dus de bouw van nieuwe productiefaciliteiten inhouden, maar ook de aanpassingen bij brownfield projecten.

Pim Bles Incl Tekst Klein

Wat maakt jouw werk zo leuk?
Het overtreffen van verwachtingen, kort gezegd. Wanneer een opdrachtgever het eerste idee heeft over wat er moet gebeuren en je dat idee of kan toetsen, of verbeteren of juist simpelweg gedetailleerd vorm kan geven, dat is gewoon top. Hoe meer ervaring je hebt, des te beter je kan adviseren en een opdrachtgever tevreden kan stellen. Dit betekent dat het dus steeds leuker wordt.

Welke uitdaging vond je bij NIRAS?
Na ontzettend leuke en leerzame jaren te hebben gehad bij mijn vorige werkgever vond ik het zaak om verder te kijken naar werkzaamheden die ik naast mijn expertise ook interessant vond om op te pakken. Bij NIRAS lag er de kans om samen met Ruud Koetsier en uiteindelijk andere collega’s, de afdeling Buildings geheel op te zetten en mee te denken over de organisatie, het beleid en aanpak rondom dit team. In mijn ogen dient iedereen, in welke organisatorische rol dan ook, altijd mee te blijven draaien op projecten bij opdrachtgevers. Dit om je kennisniveau op peil te houden, maar daarnaast is het dus super om buiten die projecttaken input te kunnen geven betreft teamleden, behoeftes en doelstellingen voor een organisatie. Verder merkte ik dat de zienswijze van het bedrijf bij me paste. Daarmee bedoel ik dat ik veel energie krijg van het draaien van goede en succesvolle projecten in samenwerking met collega’s of een extern projectteam. Dat sluit helemaal aan bij dat wat ook de Process, Packaging en andere collega’s doen en uitdragen. Tevreden klanten zorgen met die zienswijze weer voor nieuwe fascinerende projecten en dat is dus waar ik ook in geloof.

Wet- en regelgeving blijft veranderen
Naast het thema hygiëne, wat NIRAS als expertise heeft binnen de food, ziet Pim ook de vraag naar het onderwerp brandveiligheid groeien. Wet- en regelgeving zijn altijd van invloed op de werkzaamheden, dat ziet men hier dus ook. Toonaangevende elementen waar verder steeds meer rekening mee gehouden wordt is duurzaamheid en energietransitie. Deze druk op milieubewuster bouwen zorgt voor interessante innovaties. Kortom, werk genoeg om mee bezig te zijn samen met opdrachtgevers.

Wat vind je belangrijk in het opzetten van de afdeling Buildings?
Op dit moment hebben we al een top team gecreëerd met elkaar. Iedereen is nu erg zelfstandig aan het werk en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat dient er in de toekomst in te blijven en echt de cultuur te worden voor het team. In mijn ogen zorgen assertieve teamleden voor goede resultaten, deze resultaten zorgen er vaak weer voor dat mensen met plezier naar hun werk gaan en werkzaamheden binnen projecten op blijven pakken. Het is belangrijk dat we open blijven en dat iedereen zich welkom voelt. Het vertrouwen in elkaar moet er gewoon zijn. Verder hoop ik dat onze projectteams in de toekomst meer uit eigen mensen gaan bestaan. Momenteel zijn er nog veel externe partijen betrokken bij projecten, wat niet erg is, maar de kennis zelf in huis hebben zal ons nog sterker maken. Zo is het vinden van goede modelleurs nu een prioriteit, maar in de toekomst zullen er ook andere rollen geleidelijk aan vervuld moeten worden.

Als projectleider wil ik bijdragen aan het in staat stellen van zelfstandig werken en een goede sfeer binnen de projectteams. Een project draaiende houden omvat niet alleen de werkzaamheden, het budget en de planning, maar het betekent ook dat je ervoor moet zorgen dat iedereen zich op zijn plek voelt.

Pim Bles

Pim Bles

Project Manager Building

Apeldoorn, Netherlands

+31615904871