Istock 1185843533 Small (1)

Meet the Engineer - Rogier Tweehuysen

Alweer meer dan vijf jaar geleden stapte Rogier Tweehuysen uit de schoolbanken en startte hij zijn carrière bij NIRAS. Als Junior Process Engineer deed hij al hele interessante en variërende projecten. Inmiddels is hij Project Engineer Process en kijkt hij terug op de stappen die hij heeft gezet.

Rogier Tweehuysen Incl Tekst Klein

Hoe zie jij jouw rol en wat mogen opdrachtgevers daarin van jou verwachten?
Als Project Engineer Process dien je nauw samen te werken met een opdrachtgever om vraagstukken op te kunnen lossen. Soms word je betrokken vanaf het begin tot en met het eindpunt, andere keren word je ingezet bij slechts een onderdeel van een groter of langer lopend project. In beide gevallen merk ik dat ik mezelf goed in kan zetten als frisse blik op de vraag in kwestie. Een projectteam kan soms vastlopen. Dit kan zijn in een beginfase wanneer er nog geen oplossing voor handen is, maar dit kan ook zijn als er al een idee is en NIRAS de details invult. Door onze voorkennis kunnen we in ieder voorkomend geval gemakkelijk aanhaken op dat idee of komen we met een nieuwe invulling. De toevoeging die ik kan en mag doen is dan ook erg verschillend per situatie.

Hoe vond je de omschakeling van student naar professional?
Voor mij ging dat erg goed. Het bedrijf is erg open en daar bedoel ik mee dat je altijd vragen kan stellen, aan wie dan ook. Een voorbeeld daarvan is dat ik in de beginperiode een persoonlijke begeleider had die zich bezighield met mijn ontwikkeling, maar in praktijk kon ik tijdens projecten ook gewoon terecht bij de Senior of Lead Engineer die ook op dat project werkzaam was. Het klinkt misschien erg logisch, maar juist doordat ik tijdens de eerste twee jaar veel heb kunnen vragen merk ik dat ik al snel zelfstandig aan de slag kon.

Ontwikkelingen binnen de process engineering

NIRAS Nederland is voornamelijk actief binnen de food en ontwikkelt daarin op het gebied van process engineering. Rogier Tweehuysen voorziet dat we meer te maken gaan krijgen met moduleren als discipline binnen projecten. De klantvraag hiernaar begint een beetje op gang te komen. Daarnaast verwacht hij dat de totale technologie rondom processen niet stil zal staan en nog voor vernieuwingen gaat zorgen.

Waar ik veel in heb moeten leren is het omgaan met de klant. Dat is niet iets wat je tijdens je studie mee krijgt en is des te meer iets wat je op kan pakken van ervaren collega’s. Er is niets zo belangrijk als het helder hebben van de opdracht. In het begin vond ik het lastig om op een juiste manier door te vragen, maar juist door dat te doen help je jezelf en uiteindelijk de opdrachtgever.

Wat vind je leuk in je werk en wat zou je in de toekomst nog meer willen doen?
Het leukste vind ik om mee te werken aan een engineering vraagstuk vanaf de eerste conceptuele fase tot en met de uiteindelijke inbedrijfstelling van een installatie. Dit komt helaas niet vaak genoeg voor in mijn ogen, maar als het wel het geval is vind ik dat het leukste. Vandaar dat ik ook hoop dat ik dit type opdrachten tegen mag blijven komen. Verder vind ik het leuk om een onderdeel te zijn van een multidisciplinair team en maakt de betrokkenheid bij andere disciplines de werkzaamheden divers en interessant.

Rogier Tweehuysen

Rogier Tweehuysen

Project Engineer Process

Rosmalen, Netherlands

+31682918402