Een scale-up voor een eiwitpionier

The Protein Brewery 03.1

The Protein Brewery is een innovatieve ontwikkelaar van eiwitrijke voedingsingrediënten op basis van schimmels. Hiermee helpen ze de industrie om eenvoudige, gezonde, voedzame en duurzame voedingsmiddelen te produceren.

28 november, 2023
  • Cliënt: The Protein Brewery

The Protein Brewery begon hun reis om een plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten te creëren in 2020. Snel werd duidelijk dat ze een sterk team met uiteenlopende expertise nodig hadden om hun visie op commerciële schaal succesvol te kunnen realiseren.

van der Meijden Machines, een veelzijdige leverancier in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van installaties voor de voedselverwerkende industrie, ging de uitdaging aan om de transformatie van pilot plant naar demo plant te verwezenlijken. Een omvangrijk project waar van der Meijden Machines aanvullende ondersteuning voor aantrok, vooral op het gebied van software. Dit is waar NIRAS, tevens expert in de voedingsmiddelenindustrie, in beeld kwam om hun kennis in te zetten bij het opstellen van softwarestandaarden voor het project.

Verschillende stappen binnen het project
In nauwe samenwerking ontwikkelden de projectteamleden een aangepaste Functioneel Ontwerp Specificatie-standaard (FDS) die voldeed aan de S88 (ISA88) branche standaard. The Protein Brewery bracht hierbij de ervaringen en leerpunten van de lab-fase en de pilot plant in, terwijl andere partijen inzicht gaven in de units en processtappen. NIRAS maakte in deze fase een integraal onderdeel uit van het toegewijde team dat het doel had om de juiste specificaties en een stevige basis, voor de volgende stappen binnen het project, te garanderen.

Na de gebruikelijke rondes van feedback en aanpassingen waren de FDS-documenten geschikt om te worden omgezet in software. Hetzelfde team dat aan de FDS-documenten werkte, begon met de complexe taak om ze om te zetten in PLC-software. Hierbij hielden meerdere PLC-software engineers zich voortdurend bezig met het bewaken van de kwaliteit en het handhaven van de opgestelde standaarden, want zelfs bij het volgen van standaarden kunnen verschillende professionals, verschillende interpretaties hebben.

Vervolgens werd de functionaliteit van de PLC grondig getest. van der Meijden Machines richtte op eigen locatie een simulatie op en testte samen met NIRAS en andere partijen de software zorgvuldig. Vervolgens werd dit verfijnd en werd de documentatie aangevuld volgens de as-built situatie. Ondertussen was de aannemer druk bezig met de installatie van roestvrijstalen apparatuur en later met de elektrische installatie.

The Protein Brewery 01.1

Het resultaat in zicht
Na enkele maanden kwam de commerciële opschaling van The Protein Brewery tot leven toen de eerste productieronde werd uitgevoerd. Productiviteitstests leverden waardevolle inzichten op uit deze initiële productiefase. Enkele noodzakelijke aanpassingen werden geïdentificeerd en zullen in volgende fases worden geïmplementeerd om het proces verder te verfijnen.

Het verhaal van The Protein Brewery gaat over innovatie, toewijding en samenwerking. Het toont hoe een innovatieve visie, in combinatie met de expertise van aannemers zoals van der Meijden Machines en specialisten op het gebied van software binnen de voedingsmiddelenproductie zoals NIRAS, een ambitieus idee kan transformeren tot een tastbare, baanbrekende realiteit. De reis is nog niet voorbij, en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor The Protein Brewery en zijn plantaardige eiwitrevolutie.

Neem contact op

Paul Booij

Paul Booij

Senior Engineer Automation

Rosmalen, Netherlands

+31682311383

Jeroen van den Boezem

Jeroen van den Boezem

Market Director

Rosmalen, Netherlands

+31(0)646314509

Zie ook: