Het veiligstellen van het productieterrein van Royal FrieslandCampina

The porter's lodge was a vital part of securing the production site

Royal FrieslandCampina in Lochem stond voor een interessante uitdaging. Het terrein waar verschillende melkproducten gemaakt worden diende veilig gesteld te worden van de buitenwereld. Dit lijkt een simpele taak, maar wat doe je als er een openbare weg twee delen van de productielocatie scheidt? NIRAS Nederland pakte samen met het projectteam onder leiding van plantmanager Remco Nuhn verschillende fases van het project op.

20 april, 2022
  • Land: Nederland
  • Cliënt: Royal FrieslandCampina

Vanwege gestelde eisen diende het productieterrein van de zuivelverwerker afgeschermd te worden door middel van een omheining. De bestaande openbare weg werd door dit plan een onderdeel van het terrein en moest dus omgelegd worden. 

Dit zorgde ervoor dat het projectteam, onder anderen bestaande uit Marcel Tabak en Ruud Koetsier van NIRAS Nederland, veel moest schakelen met verschillende partijen. Het bestemmingsplan werd bijvoorbeeld gewijzigd in samenwerking met de gemeente, maar ook diende er een oplossing te komen voor de toegang tot alles wat zich onder de voorheen openbare weg bevond. Denk hierbij aan leiding- en/of kabelwerk.

Het afschermen van de faciliteit betekende overigens ook het opzetten van een toegangscontrole in de vorm van een portiersloge. Daarnaast is er gedacht aan faciliteiten zoals parkeergelegenheid en een fietsenstalling buiten het terrein. Dit was nodig omdat de eis is gesteld dat enkel en alleen benodigde elementen, voor het productieproces, zich op het terrein mogen bevinden.

Bijzonder onderdeel

Een van de deelprojecten om toegang controleerbaar te maken was de portiersloge. De portiersloge is het visitekaartje van de productielocatie. Architect Hayke Zweede, van Croonen architecten is er in geslaagd om een hoogwaardig esthetisch gebouw te ontwerpen, wat zeer compact en functioneel is, maar het goede eindresultaat zoals deze nu is gerealiseerd was er niet ineens.

Na een tijdelijke loge te hebben gebruikt is een definitieve ruimte ontworpen die inmiddels voldoet aan alle eisen. Zo diende er een ontvangstruimte te zijn met een plek om eventueel poortinstructies te krijgen. Daarnaast is er een werkplek voor de portier waarin ook de besturing van de speedgate is opgenomen en waar middels verschillende camera’s meerdere gebieden op het terrein in de gaten kan worden gehouden.

Er is veel nagedacht over het gebruik van materiaal en de gehele look-and-feel van het gebouw. Verder is het geheel energiezuinig en is de portiersloge een onderdeel geworden van het hekwerk dat is ontworpen voor de gehele afsluiting van het terrein.

RFC Lodge

Resultaten

  • Toegangscontrole, geen oneigenlijk gebruik terrein
  • Meer veiligheid door het uitsluiten van openbaar verkeer
  • Meer rust en overzicht betreffende verkeersstromen productiefaciliteit
  • Goede samenwerking en compromissen met externe partijen
  • Een calamiteitenplan voor het netwerk onder het terrein

Een productiefaciliteit

Een ding heeft het project bewezen: ‘aanpassingen aan een productiefaciliteit doorvoeren’ kan alles omvattend zijn. Een fietsenhok, speedgates, bewegwijzering, maar ook vergunningen, engineering en praktische oplossingen voor technische problemen zijn onderdeel geweest van deze opdracht. Er zijn heel veel elementen die een projectteam bij bouwkundige projecten dus oppakt.

Neem contact op

Jeroen van den Boezem

Jeroen van den Boezem

Market Director

Rosmalen, Netherlands

+31(0)646314509

Jeroen van Lunsen

Jeroen van Lunsen

Managing Director

Rosmalen, Netherlands

+31610925617

Zie ook: